30 Ağustos Kutlama Etkinlikleri İçin Bozcaada'ya giden 118E Yönetim Çevresi, orada bir Tiyatro Gösterisi sunuyor. Basın Yayın Komite Başkanımız Saime Oğuzhan, Bozcaada Kaymakamı ile bir söyleşi hazırladı. Aşağıda bu söyleşiyi okuyabilirsiniz.


Saime Oğuzhan: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Abdülgani Mağ: 1982 yılında Erzurum'da doğdum. İlk ve ortaöğretimimi Erzurum'da tamamladıktan sonra lisans eğitimimi Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladım. Lisansüstü eğitimimi ise şuan Çanakkale 18 Mart üniversitesinde yapıyorum. 2004 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra iki yıl kadar özel sektörde, üç yıl Maliye Bakanlığında Milli Emlak Denetmeni olarak çalıştım. 2009 yılında ise Kaymakamlık sınavını kazanarak mesleğe girmiş oldum. Üç yıllık staj, eğitim ve yurt dışı(ABD) programından sonra 2012 kararnamesiyle Bozcaada ilçesine atandım. 2012 yılı ağustos ayından beri Bozcaada kaymakamı olarak çalışmaktayım.


Saime Oğuzhan: Bozcaada son yıllarda çok popüler olmaya başladı, giden memnun olarak başkalarına anlatıyor, gidemeyen ise gitmem lazım diye düşünüyor. Bunun nedeni nedir? Son yıllarda neyi farklı yapmaya başladınız acaba?


Abdülgani Mağ: Son yıllarda Bozcaada'nın artan popülaritesinin sebebi dünyadaki turizm trendiyle çok yakın ilişkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünya turizmi son yıllarda artık çok katlı otellerden, yüzlerce insanın bir arada tatil yaptığı destinasyonlardan ziyade Bozcaada gibi daha özel ve daha butik turizm destinasyonlarına kaymaktadır. Ayrıca deniz-kum-güneş üçlemesinden sonra insanlar doğa-tarih-kültür odaklı tatil planlamaya başladıklarını görüyoruz. Bu da küçük ve özel turizm sunmaya çalışan adamızı popüler bir mekân haline getiriyor.


Saime Oğuzhan: Bu yıl planladığınız önemli etkinlikler var mı? Bunları nasıl ve nerelerde duyurabiliyorsunuz? Gelenekselleşmiş bir festival var mı?

Abdülgani Mağ: Bozcaada'nın gelenekselleşen etkinliklerinden bahsedecek olursak Bozcaada'nın turizm sezonu etkinliklerle açılıp etkinliklerle kapanıyor diyebiliriz. Mayıs ayında gerçekleşen ve bu yıl 4.sü yapılan Bozcaada yarı maraton koşusu, Mayıs ayında uçurtma şenliği, haziran ayında şarap tadım günleri, temmuz ayında Aya Paraskevi Panayırı, Eylül ayının ilk haftası gerçekleşen ve bu yıl 16.sı düzenlenecek olan Bağ Bozumu ve Kültür Festivali, Eylül İkinci haftasında gerçekleşen Uluslararası Lezzet Festivali(International Taste Festival) yapılmaktadır. Bu yıl ilki gerçekleşecek olan ve bize göre adamızın kimliğine çok yakışacak olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali(BİFED) ekim ayında yapılıp turizm sezonunu bitirmeyi planlıyoruz. Tüm bu etkinlikler gerek yerel medyada gerekse ulusal medyada fazlasıyla yer bulup haber olarak insanlarımıza ulaşmaktadır

Saime Oğuzhan: Bozcaada'yı ziyaret eden yerli ve yapancı turist sayısı nedir? Konaklama kapasiteniz ne kadardır? Yunan adaları ile karşılaştırırsak, konaklama ve yemek fiyatları ne seviyededir?

Abdülgani Mağ: Adamızda konaklama kapasitesi 3000 resmi olarak, 2000 civarında ise ev pansiyonları olmak üzere toplam 5000 yatak kapasitemizin olduğunu söyleyebiliriz. Yıllık konaklayan sayısı 60000 (altmış bin )civarında iken günübirlik ziyaretçilerle beraber bu rakam yıllık 500000 (beş yüz bin) civarında olduğunu söyleyebiliriz. Yunan adalarıyla karşılaştıracak olursak; Yunanistan'da ki kriz nedeniyle fiyatların bir hayli düşük olduğunu duyuyoruz ama bizim onlardan eksik bir tarafımızın olduğunu düşünmüyorum.

Saime Oğuzhan: Bozcaada yaz mevsiminin çok kısa olduğu söyleniyor, turizm için en iyi ay hangisidir?

Abdülgani Mağ: Bozcaada da yaz mevsiminin kısa olması algısı aslında yanlış bir düşünce. Çünkü iklim olarak ege ve Akdeniz'den farklı değil. Fakat ramazan ayının yaz aylarına gelmesi nedeniyle sezonda bir düşüş yaşandığını söyleyebiliriz. Aslında sezonun uzunluğu veya kısalığı sizin nasıl bir tatil tercihi yaptığınıza bağlıdır, eğer deniz-kum-güneş planınız varsa tabi ki yaz sezonunda gelmelisiniz adamıza, fakat doğa-tarih-kültür tatili veya gezisi planlıyorsanız adamızın en güzel dönemi nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarıdır. Bana göre de adamızın gezilecek en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahar ayları diye düşünüyorum.
Saime Oğuzhan: Bozcaada' da yaşayan ünlüler var mı? Kimler?
Abdülgani Mağ: Adamızın müdavimi olan ve her yıl mutlaka ziyaret eden ünlü misafirlerimizin yanında bir de adada evi olan ve yaz kış gelen misafirlerimizde var tabi ki. Bunlardan ilk akla gelen ünlü komedyen Ata Demirer, film ve dizi yıldızlarından Cezmi Baskın, Sumru Yavrucuk, sanatçı Feridun Düzağaç, gazetecilerden Haluk Şahin ve Ferai Tınç ilk aklıma gelenler

Saime Oğuzhan: Bozcaada' da tatil yapmak için beş neden sayar mısınız?

Abdülgani Mağ: Bozcaada da tatil yapmak için beş neden: Huzur, doğa, gastronomisi, tarihi ve kendine özgü oluşu.

Saime Oğuzhan: Bozcaada'nın Turizm'de kalkınması için nasıl bir konsepte sahipsiniz?

Abdülgani Mağ: Bozcaada yüzyıllardır bağcılık yapılan ve üzümüyle-şarabıyla marka olmuş bir yer. Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesinde Bozcaada'dan söz ederken 'dünyanın en güzel Çavuş üzümünün yetiştiği yer olarak' tarif etmiştir. Son yıllarda ise turizmiyle ön plana çıkmaya başlayan ve gerek ülkemizde gerekse dünyada önemli bir turizm destinasyonu olmayı hedefleyen bir merkez. Ayrıca bozulmamış doğasıyla beraber gelen misafirleriyle birebir ilgilenme fırsatının bulunduğu butik işletmelerden oluşan şirin bir ege kasabası. Bizim isteğimizde bu bağcılık ve turizmin birlikte at başı gittiği ve doğaya ve çevreye saygılı bir turizm konseptini yakalamak.

Saime Oğuzhan: Bozcaada'nın çözülmesi gereken temel sorunları nelerdir? Bu sorunların çözümü noktasında görüşlerinizi açıklar mısınız?

Abdülgani Mağ: Bozcaada'nın popülerliğinin getirdiği bir takım sorunlar tabi ki bulunuyor. Bunun başında yazın yoğun aylarda ve belirli günlerde aşırı kalabalık nedeniyle ortaya çıkabilecek hizmet kalitesinde ki düşüş ve aşırı yoğunluğun getirmiş olduğu trafik ve çevre kirliliği olabilir. Bu nedenden dolayı adamızın turizm alanında büyürken tüketime yönelik değil de korumaya yönelik bir turizm hedefliyoruz ve adamızın dokusunu ve özgünlüğünün bozulmasına engel olmak istiyoruz. Gelen misafirlerimizden de bu yönde beklenti içerisindeyiz.